Uppdragets innehåll

Det uppdrag eleverna ska göra i sina grupper innehåller otroligt många moment och är en repetition av det som vi tidigare gjort. Eleverna ska konstruera ett fordon efter specifika önskemål från en kund. De ska skapa en konstruktionsritning på fordonet, göra olika tester för att få det att rulla en sträcka på tiden 4-6 s med en viss tyngd samt skriva en reflektion kring hur arbetsprocessen har gått. Detta kräver en hel del planering samt att de har kontroll på alla delarna. Jag tror att rollerna kommer vara välbehövliga!

Det jag bedömer just i den här uppgiften är den individuella reflektionen. Konstruktionsritningar har jag bedömt tidigare. Även labbrapporter om hur sambandet mellan dragkraft och tyngdkraft ser ut samt hur tyngden påverkar hastigheten på fordonet har bedömts.

Reflektionen bygger på ett antal frågor som de ska besvara med en löpande text. Frågorna handlar mycket om arbetssättet inom teknik, konstruktionsprocessen. Eleverna kommer få ut elevexempel på hur reflektionerna kan se ut på olika nivåer, se nedan. Dessa elevexempel kommer från Skolverkets bedömningsstöd för teknik. När jag delar ut dem kommer de få diskutera vad som är bra på varje nivå, men också vad som kan förbättras för att komma vidare.
Dessa har eleverna tillgång till på en vägg i klassrummet, men också digitalt på vår lärplattform.

Elevexempel:

Nivå 1 
Först gjorde vi en ritning och sedan tog vi fram materialet. Vi satte fyra pinnar på kanterna för att hela byggnaden skulle hålla. De är gjorda av armerad betong så du kan ställa massor av saker på dom. 

Vår hiss fungerade inte riktigt som den skulle. Så vi satte dit en stadig trappa. Annars tycker jag att allt fungerade utmärkt. 

 Nivå 2 
Vi limmade ihop två pinnar med varandra för att det skulle bli högre men ändå vara starkt och stabilt. Vi hade fyra pelare på botten som vi hade limmat ihop med golvet och taket ovanför. Vi hade inga balkar. Golvet är av hård kartong för stabiliteten. Pelarna är gjorda av kartong för det är stabilare och håller uppe tak/golv mer än exempel trä. 

Vi har inte stött på så mycket problem, faktiskt inga alls. Det enda var väl i början när vi hade så mycket idéer båda två men sen gick det bra. Vår byggnad är rätt stabil. Pelarna sitter i hörnorna och sen måste det vara alla glasspinnar som vi klätt vår trädkoja med som gör den ännu stabilare. Vi kunde väl ha gjort lite annat till exempel vi kunde gjort en hiss. 

 Nivå 3 
Allt arbete jag lagt ner på bron visade sig bli ett bra resultat tillslut. Jag är riktigt nöjd med det också. Jag öppnar min bro med hjälp av hydraulik. Jag använder vatten, men i verkligheten använder man nästan alltid olja. Om man använder luft heter det pneumatik. Men det blir större kraft och tryck när man använder sig av hydraulik. När man trycker på sprutorna med vatten i, åker broklaffarna upp det gör de med hjälp av trycket. När man sedan lättar på trycket åker broklaffarna ner. 

Modellbron tålde inte lika mycket som vi trodde. Den blev inte så stadig. Öppningen fungerade bra och som vi tänkt, även fast vi från början hade planerat en dubbelklaffbro. Vi hann tyvärr inte dekorera bron så mycket som vi hoppats på.  

Broöppningen fungerar enkelt och utmärkt.  Vi har fixat hydrauliken så att den sitter rätt och riktigt, fast tråkigt nog odiskret. Den kan bära upp till 3,4 kg vilket var mindre än vi räknat med från början, men mer än vi räknat med under bygget. 

Slutligen: Vi hade kunnat göra mycket annorlunda, förberedelserna hade kunnat vara noggrannare och skisserna tydligare. Vi hade kunnat fundera över olika alternativ till hållbart material som balkarna som vi lade till på slutet. Vi hade kunnat vara effektivare när vi byggde. Tips till andra är att planera noggrant, hitta en bra hållbar lösning istället för något snabbt om det blir problem. Ta en sak i taget. 

  




Kommentarer