Strukturen kloka pennan i matematik

Min kollega Malin visade hur hon använde strukturen kloka pennan i matematik i sin åk 2, så då provade jag också. Just nu håller mina femmor på att träna på att använda algoritmerna (uppställning) i de fyra räknesätten när de ska räkna med decimaltal. För att få in mängdträning med diskussion så kopierades en vanlig stencil, full med olika additionsalgoritmer, från lärarhandledningen. Jag gissar att den typen av stencil finns i de flesta lärarhandledningar till matteböcker.


Eleverna fick en stencil per två. Den ene eleven var pennan, alltså den som skrev och den andre fick vara den som sa vad "pennan" skulle skriva. Den som skrev fick inte säga ett ord förrän den som berättade var klar. Då fick "pennan" komma med tankar och idéer. Sedan bytte de roller. Därefter gjorde jag på detta sätt i alla de övriga räknesätten.


När eleverna fick säga sin mening om strukturen så menar de i vanlig ordning att de tycker om att jobba ihop med någon och att de lär sig genom samarbete. En elev skrev att det var skönt att få säga hur man tänkte utan att någon avbröt eller lade sig i för tidigt! Detta var också något som min kollega Malin sa att hennes elever sagt, fast tvärtom, att det var svårt att vara tyst när man var pennan!
Jag behöver alltså jobba mer med turtagning och vikten av att lyssna på varandra, ja och algoritmer också!

Kommentarer