Topp 5 - Utvecklingspotential

Då är det dags för topp 5 - utvecklingspotential, det där som inte fungerade som jag tänkt eller som inte blev riktigt så bra som jag ville.

1) Introduktion av roller - denna termin så berättade jag bara om dem, men det kändes så platt när jag gjorde det. Det blev inget av det! Nu vill jag utveckla det och visa på fler exempel på vad rollerna kan innebära i olika situationer. Just nu är jag inne på att filma olika sekvenser som visar exempel på rollerna. Jag anser att modellering är ett av mina bästa verktyg för alla mina elever i klassrummet, för det ger tydlighet och struktur. Efter några gånger kan eleverna själva få visualisera dem, ja det finns en del alternativ!

2) Hur länge ska man ha en basgrupp? Jag har laborerat med lite olika. Eleverna har haft samma grupper över hela terminen i NO. De har fungerat bra, men utvärderingar visar också att eleverna uppskattar att byta. Pussel-strukturen var omtyckt bland annat för att de fick jobba i expertgrupper. Jag har ju mina elever enbart i NO, teknik och matte vilket gör att "mina" grupper bara har använts då. Jag tror egentligen att en mix är bra. Att i grunden ha basgrupper som skapar en trygghet, men att sedan gå utanför dem och göra korta övningar i andra grupper. Någon som har erfarenhet? Mottages tacksamt! =)

3) Mina nya fantastiska elever med särskilda behov inom np. Jag funderar otroligt mycket på dem just nu. Jag läser runt på nätet och funderar igen. Eftersom varje individ är unik så kan jag väl egentligen bara försöka vara väl förberedd och sedan utveckla och modifiera undervisningen efter det som händer i klassrummet när jag lär känna dem! Jag tror verkligen på arbetssättet, tvivlet ligger nog på mig själv! Någon som har några bra tips?  Mottages tacksamt! =)

4) Små detaljer som jag inte tänker på! Det finns en mängd olika småsaker som jag inte riktigt tänker på ibland, men som ställer till det. Oftast är det lätt att rätta till dem och misstagen leder till erfarenhet så det är ju ett nödvändigt ont. Det har varit skönt att testa på mina välkända 6:or som känner mig och som har förmågan att utvärdera och hjälpa mig framåt. Exempel på detaljer som kan störa och som jag verkligen borde ha förstått (men uppenbarligen INTE! ), men som mina elever är duktiga på att tänka bort:
För liten text i gruppuppgifter, så bara en kan läsa åt gången! Ingen färgkodning av material så det blir mindre strukturerat. Placering i grupperna (jag har läst lite i Spencer Kagans bok, den hade jag inte knäckt själv), för lite uppgifter, för lätta uppgifter/för svåra uppgifter. Jag har lite svårt att hitta rätt nivå på uppgifterna i de heterogena grupperna faktiskt. Kan spannet i några grupper vara för stort? Fel uppgifter för strukturen? Eller fel struktur för uppgifterna? Funderingar på det? =)

5) Att få vissa elever att släppa kontrollbehovet och våga lita på att alla gör sitt jobb. I källkritiksarbetet kom jag på en mycket högpresterande elev med att läsa i genom de andra expertgruppernas texter.  Det kan de ju få göra, men inte av anledningen att se så att ingen har glömt något. Det intressanta är att många andra elever upplever att hen är svårjobbad pga att hen tar över, även om hen är snäll, omtänksam och omtyckt! Detta är inte ett stort problem alls, men ändå intressant! Vissa behöver ta mer ansvar, andra behöver lära sig att våga släppa ansvaret!


Ja, man kan ju vända och vrida på det mesta! =)
Ha en trevlig helg!
Helena

Kommentarer