Pussel del 2 - NO - vattnets faser och övergångar

Detta inlägg bygger på ett tidigare, innan jul, då jag planerade arbetsområdet. Här kommer uppföljningen, hur det gick.

Beroende på gruppstorlek, tre eller fyra medlemmar, hade jag delat in vattnets faser och övergångar i tre eller fyra delar.
1 Fast och flytande form med övergångarna stelna och smälta.
2 Avdunsta och gasform.
3 Kondensering.
(4)Var det fyra gruppmedlemmar så delade jag på fast och flytande form så det blev fyra expertgrupper.

I sina expertgrupper fick eleverna stafettläsa sin lilla text om sitt specifika område. Sedan gjorde de ett förslag på hur detta kunde visas upp på en poster. Vi hade tillsammans gjort en checklista på vad de skulle behöva ha med för att det skulle bli tydligt vad de menade.

  • De tyckte att de behövde ha med bilder.
  • Exempel för att förklara begreppen så att andra skulle förstå. 
  • Att använda färg för att göra postern mer lockande.
  • Att begränsa sig. Det var lätt att ta med för mycket fakta tyckte de, särskilt när det handlade om avdunstning och kondensering.
När deras förslag var klara gick alla tillbaka till de ursprungliga grupperna. Nu var det dags att berätta för de andra vad de hade lärt sig i sina expertgrupper. Jag använde ordet runt för att låta eleverna visa sina exempel och berätta. Här hade jag nog behövt strukturera upp mer. Många elever klarade det fint, men vissa hade varit hjälpta av en lapp med instruktioner.
Exempelvis:
1 Berätta vilket område du har.
2 Förklara svåra ord som finns.
3 Visa ditt exempel.
4 Fråga om någon i gruppen har frågor och om någon inte förstår.

Därefter delade jag ut uppgiften och roller till grupperna. Så här såg det ut:

Uppgift: 

Skapa en informationsposter där ni förklarar vattnets tre faser och övergångar. Varje elev har förslag på hur de olika delarna kan förklaras. Ni ska klippa ur era förslag och klistra upp på ett A3-papper. Ni får använda er av Word eller annat program för att skriva och sedan skriva ut.    

Ansvarig för att alla förstår uppgiften: Berättaren 
 Ni behöver:  
  • Förslag från varje person  
  • 1 A-3 papper  
  • pennor och sudd  
  • sax
  • lim
  • dator
  • Ansvarig: Materialaren 
 
Innan ni plockar ihop så skriv ner vad ni ska göra nästa lektion på en post-it. Visa Helena och sätt den sedan i bänklocket.
Ansvarig: Sekreteraren 


Ni har 35 min på er att arbeta idag.
Ni ska sitta på era platser och ha plockat undan allt kl 9:15.  
Ansvarig för tiden: tidshållaren 


Här skapas ömsesidigt beroende på många olika plan. Innehållsmässigt är eleverna beroende av varandra eftersom ingen av dem har all information eller alla förslagen på hur det går att presentera innehållet. De måste förlita sig på varandra och lära av varandra.

I skapandet av postern, så har varje elev en egen uppgift, förutom att ansvara för sitt förslag. Det skapar tydlighet och ramar, vilket mina elever mår bra av. Istället för att flyta runt så får många en känsla av att de faktiskt bidrar och då upplever jag att deras insats i övriga delar ökar. Deras tro på sig själva i grupparbetet blir bättre och de vågar ta lite mer plats. Men det är vad jag själv tycker mig uppleva.
Utan varandra hade de inte löst uppdraget och därför skapades ett ömsesidigt beroende även i processen.

Det jag lyckades med här, är att få in det ömsesidiga beroendet på båda planen. Tidigare har processen fått mest fokus och innehållsfördelningen har släpat efter.


 


Kommentarer