Källkritik i fysik med strukturen pussel - Jigsaw

Efter ett ämnesövergripande arbete med källkritik så är det dags för källkritik i NO och fysik.

Jag har klippt och klistrat ihop fyra stycken olika texter från olika källor. Texterna handlar om energi på olika sätt. Den första är från energimyndigheten, den andra från Tekniska museet, den tredje är ett mail från en 12-åring och den sista är en argumenterande text skriven av en elev. 

I vanliga fall hade grupperna fått ut de fyra texterna och tillsammans fått lösa denna uppgift:

Er grupp ska skriva ett arbete om energi. Ni har de här källorna att välja mellan. Vilka väljer ni att använda? Motivera varför med hjälp av frågorna nedan! 

1 Vilken är källan? 

2 Varför är den pålitlig? 

3 Varför skulle den inte vara pålitlig? 

4 Är det en NO-text ni har läst? Varför eller varför inte? 

5 Hur vet ni att texten är en NO-text? 

6 Skulle ni välja att använda denna källa i ert arbete?

Det som hade hänt i många grupper är att någon eller enbart ett fåtal i varje grupp hade löst uppgiften. Alla hade inte varit delaktiga och elevernas lärande hade inte varit optimalt.

Nu använder jag strukturen pussel eller Jigsaw. Då får eleverna i varje basgrupp varsin text. Sedan går eleverna ut i nya "expertgrupper" och jobbar med sin text. I de nya grupperna jobbar de med ovanstående sex frågor och förbereder en liten presentation som de tar med sig tillbaka till sin basgrupp.

När basgrupperna sedan återsamlas så berättar varje elev om sin text och sedan kan basgruppen lösa huvuduppgiften, att välja källor och motivera varför.

Vad vinner jag på att använda detta sätt? Jo alla elever kommer med något som ingen annan har i gruppen. Alla måste lita på att kompisen gjort jobbet och själva se till att göra sitt för annars löser de inte huvuduppgiften. Det ligger i allas intresse. Här kommer samtliga elever vara delaktiga och få ut mesta möjliga tror jag. De får bli expert på "sin" del och jobba med den för att sedan befästa kunskapen ännu mer genom att berätta för andra om det de själva lärt sig. Det är ett elevaktivt sätt som bygger på kommunikationen mellan eleverna och jag kan lägga större del av min tid på de elever som behöver det.

Basgrupperna kommer också ha rollerna tidshållare, ordfördelare och sekreterare, ev någon mer för att hjälpa eleverna med strukturen i basgruppsarbetet.


Kommentarer