Att jobba vidare med efter jul i NO - strukturen pussel

Under hösten har jag fått 81 nya elever att jobba med samtidigt som jag fortsatt att jobba med KL. Jag har testat nya strukturer och i matematik så flyter det på fint.

MEN till våren kommer jag att lägga om min undervisning i NO. Egentligen är det inga enorma förändringar, men jag tror att de kommer att göra skillnad. Mitt problem har varit att jag inte fått till det ömsesidiga beroendet ordentligt i mina laborationer och i efterarbetet i NO. Jag använder mig av roller och lärpar, men det räcker inte. Det som saknas är att det jag vill att eleverna ska lära sig med hjälp av laborationerna och efterarbetet har samma traditionella uppbyggnad som förut. Så här har jag gjort fram tills nu:

Jag baklängesplanerar, alltså så börjar jag med att titta på syftet i Lgr 11 och väljer ut de punkter jag vill jobba med. Sedan tittar jag i kunskapskraven och väljer ut de delar som matchar syftet. Sedan lägger jag på ett centralt innehåll. Därefter börjar jag fundera över en matris, alltså hur jag ska konkretisera kunskapskraven så att eleverna ska förstå vad jag bedömer. Jag bestämmer samtidigt på vilka sätt eleverna ska visa mig hur de utvecklas. Det kan vara muntligt inspelade delar, skriftliga labbrapporter eller skolverkets bedömningsstöd. Jag jobbar sedan på med mycket laborationer där jag som sagt använder mig av lärpar och roller. Jag använder inte jättemycket olika strukturer, mer än EPA, ordet runt och den typen för att ge struktur och ett ömsesidigt beroende i reflektionen kring det vi arbetat med. I själva redovisningen av labbarna använder jag inga strukturer alls, utan då arbetar jag kvar med traditionellt arbetssätt. Eleverna ska lösa uppgiften självständigt. (Suck, har jag inte kommit längre än så undrar jag nu när jag reflekterar!)

Nu tänker jag göra så här: 
Jag följer min baklängesplanering som tidigare. Här finns hittar du de kunskapskrav som jag omformulerat för eleverna. Arbetsområdet handlar om vatten och ämnet är kemi. De strukturer som jag tycker passar bra när jag kan dela upp redovisningarna i delar är strukturerna Pussel och  par-pussel som du hittar på kooperativt.com. Jag själv berättar om hur jag har arbetat med pussel här. (Från Torghandeln, Göteborgs stad)

Jag kommer att starta arbetet med vattenmolekylen, vattnets faser och fasövergångar. Här är huvuduppgiften att skapa en poster där vattnets faser och fasövergångar finns med. Varje grupp ska skapa en. Då kan jag lätt dela upp fakta i olika dela. Jag tänker att eleverna ska få bli experter på varsin fasövergång. En elev från varje grupp får sin fasövergång och går sedan ut i expertgruppen. I expertgrupperna ska de sedan, med hjälp av text och bild, skapa en del av en poster. Därefter går de tillbaka sin basgrupp där de, (med hjälp av ordet runt) berättar för varandra om sin del. Till sist ska de tillsammans sätta ihop och färdigställa postern.

Innan denna uppgift så kommer vi att titta på filmer, jag kommer att prata, vi kommer att läsa och eleverna kommer diskutera. Men jag kommer också att plocka fram lämpligt material till expertgrupperna. Varför kommer jag inte att låta eleverna ta fram detta själva? För att mitt fokus ligger inte på kunskapskravet att söka information och träna på att vara källkritisk. Jag kan inte jobba med allt samtidigt så det får jag ta någon annan gång. Nu tar jag fram informationen för att lägga tiden på det som jag har tänkt.

Vad förändrar detta i min undervisning?
Jag har ju haft lite problem med att några få elever tar över, vilket har berott på att uppgifterna inte har präglats av ett ömsesidigt beroende. Efter att ha ändrat om i uppgiften så kan nu ingen elev ta över helt, eftersom uppgiften inte möjliggör detta. Det kan vara så att någon elev drar ett lite större lass i slutet när allt ska monteras ihop, men det gör inget då fokus med undervisningen inte är att sätta ihop en poster. Det viktiga, fasövergångarna, finns ju tidigare i uppgiften och då kommer eleverna att vara aktiva. Hur vet jag det? Jo för de vill göra sin del eftersom de vet att det "hänger på dem" att basgrupper klarar av sin uppgift. Alla är viktiga och utan just dem så går det.

Nu ska jag fortsätta att fundera över hur jag ska göra med att skapa ett ömsesidigt beroende i uppgifter som gör att alla elever till sist ska kunna planera en egen undersökning.

Till sist:
God jul önskar jag (till vänster) och min kollega Emma (till höger)
Under våren testade vi oss i genom en mängd olika strukturer i matte, med bra resultat.
Allt blir roligare, lättare, och man lär sig mer om man är två eller flera som diskuterar.





Kommentarer

  1. Jag gillar att grupper får ett gemensamt mål "alla i gruppen ska kunna berätta X" för att skapa ömsesidigt beroende. När man kombinerar detta med att en slumpmässig elev (eller par) får stanna kvar i sin grupp och resten får gå till annan grupp för tvärredovisning fungerar det jättebra.

    Speciellt fungerar det bra när de får tid att lära varandra X som du bestämt och kolla av att alla i gruppen är redo att redovisa kunskapen. Därmed behöver inte alla ha olika uppgifter men ALLA måste kunna kunskapen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar