Att planera en undersökning i NO - lektion 1

Vad innebär det egentligen att kunna planera en undersökning så att någon annan kan genomföra den? Jag och mina två NO-kollegor har fått diskutera detta på våra ämneskonferenser. Med hjälp av boken "Våga språnget" så påbörjades ett arbete med att få syn på vilka delar som ingår i att planera.
För att kunna planera en undersökning så måste det finnas ett problem, exempelvis en fundering över varför vi måste tvätta händerna innan vi går in i matsalen. Förkunskapen säger att det kan ha med micro-organismerna att göra. Av detta problem gäller det att skapa en fråga som går att undersöka. Därefter måste eleverna börja fundera över vad som ska förändras i undersökningen och vad som INTE ska förändras. Det är också detta som är huvudpoängen och väldigt viktigt att eleverna förstår. Det bara är en variabel som får ändras för att kunna säga något om resultatet.
Sedan ska eleverna fundera över vad de ska titta/lukta/känna/höra efter samt fundera över möjligt resultat.
Nedan kommer ett exempel på en grovplanering som jag och mina förra elever gjorde tillsammans på temat matens kemi.

Problem 
Varför tvättar vi händerna innan vi ska äta? 
 
Frågor 
Vad händer med ett äpple om vi tvätta händerna innan vi tar i det?
Vad händer med ett äpple om vi inte tvättar händerna innan vi tar i det?
 
Vad ska vi förändra? 
Tvätta händer, inte tvätta händerna

Vad ska vi inte förändra? 
Mängden tvål, hur noggrant vi tvättar händerna, samma sorts äpple, tvätta äpplet, samma temperatur på vattnet, samma mängd äpple, placering av äpple ska vara på samma sätt. 
 
Vad ska vi titta efter? 
Vad som händer med frukten 

Förväntat resultat 
Rutten frukt, mögel, konsistensen på frukten, mjölig frukt, brun frukt, lukten. 

Detta är också utgångspunkten för mitt fortsatta arbete på temat vatten. Så här gör jag under lektion nummer 1:
Först vill jag att eleverna ska få diskutera olika beskrivningar av undersökningar för att få upp ögonen för vilka rubriker och vilket innehåll som kan finnas med. Jag tar upp en beskrivning på en undersökning som handlar om lösningar och blandningar. Eleverna får enligt EPA diskutera vilka rubriker de hittar i beskrivningen och vad som finns med. De arbetar i sina axelpar och den ene skriver på en miniwhiteboard vad de kommer fram till. Den andre ska vara beredd att redovisa deras svar för klassen. Sedan får de annan, lite svårare beskrivning med en annan utformning, bland annat innehåller den en tabell. Eleverna gör samma sak som med första beskrivningen, men byter roller.

Nu funderar jag högt kring att vi vet ungefär hur en beskrivning ser ut, men hur vet vi vad vi ska skriva?
Sedan går jag i genom ovanstående grovplanering och pratar om hur viktigt det är att bara ändra en variabel.
Därefter tar jag och formulerar ett nytt problem och nya frågeställningar, som jag baserar på den första laborationsbeskrivningen om lösningar och blandningar. Nu ska vi tillsammans skapa en grovplanering. Den hittar du här. I denna har jag skrivit mina egna tänkta svar som ett exempel. Här läggs elevernas tankar till och jag visar inte mina egna. Eleverna jobbar med en punkt i taget och någon från varje grupp ska vara beredd att redovisa sin grupps tankar för oss andra. .

Så här kan det se ut när eleverna funderar över vad som ska ändras och inte.







Nästa lektion är det dags att skapa en mind-map för att gå vidare och skapa en finplanering, en undersökning som någon annan kan följa. 







Kommentarer