Att träna på att reagera vänligt - hur gick det och hur fortsätter vi?

För ca två veckor sedan var det jag som valde vilken samarbetsfärdighet eleverna skulle arbeta med. Utmaningen med det är, som Niclas Fohlin från kooperativt.com påtalade, att det lätt blir en vuxengrej som bara läggs på eleverna. Det gäller att få eleverna att göra det till "sitt". Med detta i tankarna så bad jag eleverna att först fundera kring vad de gör för att deras samarbete fungerar. Jag skrev upp deras förslag och som tur var (!) så kom det fram tankar om att vara vänliga mot varandra. Jag styrde eleverna mot målet för att jag tycker att det är en bra del att börja med för utan vänlighet så är det svårt att komma vidare i samarbetet.
Som tur var köpte min elever min idé och arbetet med Y-korten gick bra. Tillsammans kom det fram en många olika tankar. Vi samlade ihop dem och satte upp ett stort Y-kort längst fram i klassrummet. Vissa elever ville ha dem på bänklocket och då förminskade vi dem.

Nu hade vi tillsammans satt ord på vad det innebär att vara vänlig så då var det dags att träna. Eftersom jag har eleverna i matte och NO/teknik så lade jag in det som socialt mål i varje samarbetsövning de gjorde. Jag lade ibland till lite olika ord och fraser som jag tyckte att de kunde tänka på att använda, tack, snälla, bra idé, smart tänkt osv. Jag stannade också undervisningen då och då när jag såg och hörde eleverna reagera vänligt för att lyfta upp de goda exemplen.
Jag blev extra varm i hjärtat när vid en särskild händelse. En elev är har svårt för att samarbeta och jobbar mycket enskilt och utanför klassrummet. Hen har en grupptillhörighet och är en del av en axeltriss. Efter en paus så kom hen in och gick fram till sina axelkompisar. Då flyttar de på sina stolar och släpper in hen mellan sig och säger glatt TJA och börjar berätta för hen hur långt de kommit och vad hen tycker och anser. Självklart tog jag upp detta både i klassen och i mina övriga 5:or. 

Nu är det dags att ta sig an en ny samarbetsfärdighet. Jag överlåter valet helt till eleverna. I en klass har de själva kommit fram till åtta olika samarbetsfärdigheter som de använder. Sedan fick de rösta fram den som de vill jobba med mer intensivt. De valde "att uppmuntra varandra". Nästa vecka startar vi upp med ett nytt Y-kort. Nu blir det verkligen något som kommer från eleverna själva och inte något som jag har hittat på.


Kommentarer