Planering i NO inför valet 2018

Valet 2018
Inför valet i september arbetar jag och mina kollegor ämnesövergripande med ämnena svenska, SO, NO och matematik. Arbetet pågår under veckorna fram till valet och avslutas med att vi deltar i Skolvalet 2018. Detta inlägg kommer mestadels handla om hur jag arbeta med valet inom NO och med KL.


En sammanfattning kring planering av kommande arbete
Min del i arbetet handlar om de olika partiernas miljöfrågor. För att eleverna ska förstå vad partierna driver för miljöfrågor kommer vi att arbeta mycket med Östersjön, dels med övergödning, dels med kemikalier och läkemedel som finns i näringskedjan. Dessutom kommer vi att arbeta med fossila bränslen kopplat till klimatfrågan. När eleverna fått en grundläggande kunskap kring föregående kommer de att få göra jämförelser mellan olika partier och deras miljöfrågor, likheter och skillnader. De kommer också få diskutera vad de olika partiernas förslag kan få för konsekvenser för dem själva, samhället och miljön. Detta ska sedan mynna ut i en skriftlig text kring ovanstående punkter.
Jag har valt ut några filmer som kommer finnas med i undervisningen. De handlar dels om övergödning dels om kemikalier och medicinerna i näringskedjan. Det är lite olika svårighetsgrad på dem. Eleverna kommer få möta Speed och vattenmannen som tittar på bottendöden (sli.se) samt se två filmer från Balticsea2020. Ni hittar filmerna och lärarhandledningar här. Dessa vänder sig mot åk 6 och uppåt. Jag kommer däremot inte arbeta med filmerna som lärarhandledningarna gör. Jag återkommer med hur i ett senare inlägg. Har du yngre åldrar så finns det annat material som kanske passar bättre, från Naturskyddsföreningen - Barnens hav. När det gäller kemikalier kommer jag troligen att använda mig av Håll Sverige rent - Kemikaliesmart skola.
En bra sida som jag fick tips om när det gäller miljöfrågor (och andra frågor också för den delen) är Partiguiden.
De kunskapskrav i biologi som jag bedömer finns främst i det tredje stycket och då den nedersta delen.


Första lektionen
Detta är också min allra första "riktiga" lektion med mina elever. Jag startar med strukturen Berättaren där eleverna får fråga vad kompisarna tänker kring valet.
Därefter vill jag närma mig miljöfrågorna och elevernas förkunskaper kring dem. Eleverna kommer arbeta i par. Frågan som eleverna ska arbeta med är: Vad tror eleverna att det finns för miljöfrågor som politiker kan tänkas driva? Blir den frågan för svår för vissa kan jag be dem fundera över vilka miljöfrågor de tror finns. Genom en EPA får eleverna fundera enskilt och sedan diskutera det i par. De skriver ner sina tankar på mini-whiteboards och sedan skapar vi en tankekarta tillsammans. Beroende på vad som kommer fram i övningen, får jag veta vad de kan och vad de inte kan och då bygger jag vidare på det. Men har inte jag redan bestämt innehållet? Jag tror att eleverna kommer att ta upp något av det som jag har tänkt och sedan jobbar vi vidare. Vi får se helt enkelt.







Kommentarer